Date generale

Salinoterapia sau terapia prin inhalare de aerosoli salini este o modalitate nemedicamentoasă de a ameliora simptomele pacienților cu boli respiratorii, în special cei cu astm bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică. Ea se bazează pe observația că pacienții care urmează “cure saline” la mare sau în minele de sare, prezintă ameliorări ale simptomelor respiratorii.

Aerosolii sunt suspensii de particule foarte fine solide sau lichide aflate în aerul inspirat. Aerosolii salini conțin particule de sare, care pot avea efect bactericid, în esența dezinfectant. Inhalarea de aerosoli salini a fost demonstrată ca fiind benefică și prin creșterea eliminării mucusului, care stagnează în căile respiratorii în diverse afecțiuni. Poate contribui și la eliminarea impurităților sau microorganismelor din căile respiratorii

Sală de salinoterapie

Sala în care se desfășoară sedințele de salină din cadrul Centrului de Reabilitare Respiratorie a fost construită cu sare extrasă și transportată Salina Praid, are o suprafață de 55 mp, poate găzdui 15 persoane în același timp. Sisteme speciale de filtrare și ventilație îmbunătățesc concentrația de aerosoli salini.

Salinoterapia se efectuează la indicația unui medic.

Cine poate să efectueze salinoterapie?

Salinoterapia se adresează persoanelor de orice vârstă (copiii vor fi însoțiți de adulți) care suferă de:

Afecțiuni respiratori:

Astm bronșic de orice etiologie și severitate (cu excepția status astmaticus), brohnopneumopatie obsctructivă cronică, traheobronșite, bronșită cronică, rinite alergice, sinuzite cronice, fibroză chistică, emfizem, apnee în somn, polipi nazali

Afecțiuni dermatologice

Dermatită, psoriazis, eczeme

Afecțiuni psihiatrice

depresie, insomnie, anxietate

Cine nu poate să efectueze salinoterapie?

Nu pot efectua salinoterapie persoanele care suferă de:

Infecții respiratorii acompaniate de febră, status astmaticus, insuficiență respiratorie acută, pneumotorace, cord pulmonar, cancer pulmonar, insuficiență cardiacă clasele NYHA II-IV, tuberculoză, cardiopatii decompensate, hipertensiune arterială severă necontrolată, infarct miocardic recent, boli renale acute, gastrită acută, hepatită acută, colecistită acută, diabet zaharat sever, necontrolat, colagenoze, traume craniene recente, infecții ale sistemului nervos (meningite, encefalite), epilepsie, claustrofobie, intervenții chirurgicale în ultimele 2 luni, hipertiroidie, sarcină.

Salinoterapia poate fi efectuată și de persoane sănătoase care doresc să își îmbunătățească sau să își mențină starea de wellness.

Informații suplimentare privind salinoterapia

Persoanele care urmează salinoterapie se pot aștepta la următoarele manifestări: creșterea pe o perioadă de timp a frecvenței tusei și a cantității de spută expectorată datorită aerosolilor care ajută la eliminarea excesului de mucus; pot apărea pete roșii de dimensiuni mici, însoțite sau nu de mâncărime ușoară timp de 3-5 zile.

Copiii de vârste mici vor fi expuși unor concentrații mai reduse de aerosoli salini.

Inhalarea de sare nu produce aceleași efecte ca și consumul alimentar de sare, beneficiile ei prin inhalare fiind limitate în general la nivelul aparatului respirator.

În timpul sedinței de salinoterapie este indicat să nu purtați ceasuri datorită posibilității de pătrundere a sării în interiorul lor și de coroziune. Același lucru este valabil și pentru telefoanele mobile. Acestea pot fi lăsate pentru păstrare la recepție.

În timpul salinoterapiei nu se pot consuma lichide, alimente, sau gumă. Veți purta botoșei albaștri de plastic peste încălțămintea dumnevoastră pe toată durata sedinței. După încheierea ședinței este recomandat să nu se consume lichide sau alimente cel puțin 2 ore.

 

Ai grija de sanatatea ta!